Benimle Korece Öğrenin! Ders-00

Aybüke Fırat
3 min readJul 1, 2022

--

Herkese merhaba!

Uzun zamandır yazmak istediğim bir içerik serisine bugün itibariyle başlıyorum. En iyi pekiştirme yolu bildiğini öğretmektir yaklaşımı ile Korece öğrenme serüvenime sizleri de dahil ederek 1.5 yıl içerisinde edindiğim tüm bilgi birikimimi paylaşacağım.

Korece öğrenmeye bundan 6 yıl önce başladım ancak o dönemlerde ulaşabileceğim kaynak sınırlıydı. Yalnızca alfabeyi ve temel birkaç dil bilgisi yapısını öğrenebilmekten öteye gidememiştim.

2021 yılı itibariyle hem Youtube hem de yazılı kaynaklar vasıtasıyla bu işi daha ciddi bir şekilde yapmaya başladım.

Neden Korece sorusuna bir yanıt vermem gerekirse, lise eğitimimden bu yana lisans eğitimimi tamamladıktan sonra orada yüksek lisans yapmak gibi bir hedefim vardı. İngilizcenin yanı sıra Korece yeterlilik testine girip akademik eğitim alabilmeme yetecek bir puan almam gerektiği için hummalı bir Korece öğrenme sürecine girdim, karşılığını da aldım :).

Korece'nin Türkçe ’ye yapısal olarak benzediğini duymuş muydunuz? Duymadıysanız sizi Türk Dili ve Edebiyatı dersini aldığınız yıllara götürüyorum.

Korece ve Türkçe aynı dil ailesine mensup iki dildir. Dil ailesi, aynı tipolojik özelliklere sahip olan dillerin oluşturduğu gruba verilen isimdir.

Türkçe, Ural-Altay Dil Ailesi’nin Altay Dilleri altında yer alır. Benzer şekilde Korece’de Altay Dilleri grubundadır.

Altay kolu dillerini konuşan insanların sayısı 700 milyonu bulur ve Ural dağlarının güneyinden Japon denizine kadarki bölgede konuşulur. (Kaynak için tık!)

Altay Dilleri özelliklerine bakacak olursak,

  1. Altay dil ailesi yapı bakımından eklemeli dillerdendir.
  2. Sondan eklemeli bir yapısı vardır; sözcük türetme ve çekim, son eklerle yapılır.
  3. Yapım ekleri ve çekim ekleri sözcük köklerini değiştirmez.
  4. Sözcüklerde, Arapça, Almanca vb. dillerde görülen erillik — dişillik ayrımı yoktur.
  5. Ünlü uyumu vardır,

örneklerini verebiliriz. (kaynak için tık!)

Korece’nin öğrenme yolcuğunda belki de en göz korkutan kısmı alfabesidir.

Korece ( 한국어 ), hem Kuzey Kore hem de Güney Kore’nin resmî dilidir. Dil hece alfabesi olan Hangıl/Hangul (한글) veya Çince karakterler olan Hanja ile yazılabilir. 1443 yılında Joseon Hanedanlığı kralı, Kral Sejong tarafından hazırlatılmış ve 1446 yılında halka sunulmuştur.

Kore alfabesi temelde 14 ünsüz, 10 ünlüden oluşur. Ayrıca 11 tane yarı ünlü (diphtong) harf , 5 tane de çift ünsüz bulunur.

Korece alfabesinin ilham kaynağı üç temel noktadır.

Birincisi insanı temsil eden dikey çizgiler “”, ikincisi dünyayı temsil eden yatay çizgiler “”, üçüncüsü ise cenneti temsil eden yuvarlak çizgiler, noktalardır “”.

Alfabenin yazımı da Latin alfabesi kullanan dillere kıyasla farklıdır.

Kore alfabesi, diğer yazı sistemlerinden farklı olarak yan yana dizilen harflerden meydana gelmez.

Daha önce Çin yazı sisteminin kullanılması, alfabeyi tasarlayan bilim insanlarını etki altında bırakmıştır. Bu doğrultuda her hece Çin karakterinde olduğu gibi bir kare şeklini oluşturacak şekilde oluşmuştur. Yan yana bitişen harfler yerine ikili, üçlü hatta dörtlü değişimler kullanarak heceler oluşturulmuştur.

Umarım buraya kadar keyifle okumuşsunuzdur :). Bir sonraki yazımda sizlere alfabeyi detaylı olarak tanıtıp harfleri nasıl okuyacağınızı/telaffuz edeceğinizi anlatacağım.

Sevgiyle kalın!

--

--